miercuri, 28 noiembrie 2012

Joc educativ/distractiv pentru copii

 
      Copilasul meu are varsta de doi ani si cinci luni. Este in continua miscare si descoperire. Adora sa invete cuvinte noi si e tare amuzant sa-l observi cum se chinuie cu cate un cuvant nou, dificil de pronuntat, sa-l repete de cateva ori pana il spune cat mai aproape de cuvantul sursa (gura mamei). 
     Pana si noua adultilor ne place joaca, asa ca mi se pare normal ca si educatia unui copil, mai ales ca e mic, sa se faca tot prin joaca. Daca vrei sa-l inveti numerele de la 0-10 una e sa i le arati efectiv si alta sa le descopere singur printr-un joc.
     La acest stadiu suntem si noi, sa pronunte si sa recunoasca numerele de la 0-10. O sa vi se para ca sunt putin exagerata, ca-i cer prea mult, dar aici depinde de capacitatea si de dorinta copilului. Micutului meu ii place sa invete, ma pune sa-i repet un cantecel pana il tine minte, asa ca nu, nu e un chin pentru el ci e o placere. Sunt copii care la varsta de 2 ani jumatate nu prea vorbesc, insa daca al meu turuie toata ziua, trebuie sa-i dezvolt si mai mult limbajul , deoarece am cu cine.
     Cum este acest joc? Stiu ca-l jucam cu copiii mei de la clasa, cand eram invatatoare, doar ca atunci era alt nivel al jocului. Eu am simplificat acest joc si l-am adaptat copiilor mici. Se numeste la pescuit si folosim urmatoarele "ingrediente":)

  • hartie colorata, mai groasa decat hartia de xerox. Este ideal sa fie colorata deoarece jocul e mai atractiv, dar si puteti insista sa invete si culorile, daca nu le stiu;


  •  am cautat niste imagini cu pesti si le-am printat pe foaie colorata (de aici)



     Daca copilul este mai mare si poate sa foloseasca foarfeca, puteti sa decupati pestii si restul animalutelor marine, impreuna, ca o activitate in familie. La noi n-a fost cazul deoarece e prea mic pentru asa ceva.
Dupa ce am terminat de decupat, am scris pe fiecare in parte cate un numar, astfel incat sa fie toate, de la 0-10. In joc, numerele reprezinta kilogramele pescuite, astfel ca jocul presupune o competitie, care prinde mai multe kilograme. Daca, copiii sunt mai mari, acest joc il puteti transforma intr-un joc de adunare.

Apoi cu un capsator, am capsat fiecare peste ca sa poata fi atras de magnet.



 Magnetul se pune la undita (eu am folosit o ramasita dintr-o jucarie care s-a rupt) in capatul firului (ata).
Am asezat pestii intr-un vas mare (cutie, chiar acvariu cine are)
Io am prins un  peste de 8 kg:))

     Insistati asupra cifrei care apare pe peste, ca sa tina minte si cum se pronunta, dar si cum arata ca s-o poata recunoaste. Sa stiti ca fiind jucat in familie (copilul, mama, tata, bunicii) jocul provoaca o mare veselie si invatarea numerelor devine o joaca abia asteptata de cel mic. 
     Cand un pescar pleaca la pescuit nu-i puteti spune "Bafta!" ca se supara. Se spune "Cacat pe bat", asa ca asta va urez si eu voua:) si
... jucati-va multttt cu copiii! !!

5 comentarii:

  1. Wonderful goods from you, man. I have take into account your stuff prior to and you're simply extremely wonderful. I really like what you have got here, certainly like what you're
    stating and the best way by which you are saying it.
    You are making it entertaining and you continue to care for to
    stay it smart. I cant wait to learn far more from you. This is
    really a tremendous website.

    My website - Jocuri Copii

    RăspundețiȘtergere
  2. RECOMANDARE: INCEARCA TE ROG SI WARCRAFT, STORMFALL, SPARTA, SNIPER ... AI SA VEZI CAT DE REPEDE INVATA COPILUL TAU ENGLEZA ... TE VEI UIMI INTRADEVAR ... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ce jocuri recomanzi, sigur esti un adult responsabil:), mai bine zis un adult de genul masculin responsabil, ca n-am intalnit inca femei care sa joace asa jocuri "educative".

      Ștergere
    2. nici nu ai cum din moment ce stai probabil prea mult la craticioare :)

      Ștergere
    3. Inca un "Anonim" rautacios pe lista...
      Ce bine e sa te poti ascunde in spatele anonimatului, nu?

      Ștergere