duminică, 29 iulie 2012

Termometrul de ureche

     Imi pare rau ca nu v-am vorbit mai repede despre termometrul de ureche. Am trecut prin niste clipe groaznice zilele astea cand copilul meu a avut febra. Mamicile stiu ce simti cand descoperi ca, copilul tau are febra. Era dimineata inainte sa plec la serviciu si instinctul m-a facut sa duc mana pe fruntea lui. Era caldut, asa ca am pus repede mana pe termometrul de ureche. 38,3, febra de inceput ma gandeam eu, asa ca am amanat plecatul la serviciu. Simtitul cu mana doar iti da un indiciu, de multe ori credeam ca are febra si cand verificam cu termometrul descopeream ca nu are. Daca nu as fi avut termometru acesta, usor de folosit si va explic imediat de ce, poate nu as fi dat importanta, cum v-am spus parea doar putin caldut. Ce simt cand aud cele trei bipuri facute de termometru, bipuri ce le face doar in caz ce febra? Pai simt direct o durere intre inima si burta, durere care ramane acolo atatea zile cat dureaza boala copilului. Nu pot sa mananc desi simt foamea, nu pot sa dorm. 
        O sa las deoparte durerea psihica care a existat, pentru ca nu va ajuta sa stiti ce simt eu cand e copilul  meu bolnav, e destul ca sufar eu destul. Vreau insa sa va povestesc despre cum m-a ajutat pe mine acest termometru de fiecare data cand l-am folosit si sa va spun ca nu stiu ce m-as fi facut daca nu-l aveam. 
      Inainte sa am copil nici nu aveam in casa termometru. Dupa, mi-a cumparat sotul un termometru suzeta, inutil deoarece baietelul meu era de tzatza nu de suzeta si nu statea cu termometrul-suzeta in gura. Termometrul clasic de axila am primit, dar mi s-a parut groaznic de folosit, trebuia sa pui copilul pe burta, sa-i dai jos pampersul, sa-l ungi cu unguent si sa-l tii in fundic macar 3 minute. Nu doar ca era chinuit copilul, dar mi-era si frica sa nu dau cumva peste termometru si sa intre mai adanc. Deja de la 1 an in sus copilul se si agita mai tare asa ca riscul cred eu ca e si mai mare. Cum am descoperit termometrul asta? Nu stiu, sotul l-a comandat de pe dealextreme.com


Nu are denumirea firmei, pe el apar doar cele doua butoane, unul de pornit/oprit si celalalt de verificare a temperaturii. Are un tub mic care trebuie introdus usor in ureche. Degeaba va spun cum sa-l introduceti, cu timpul o sa invatati singuri cum s-o faceti, niciodata nu l-am introdus adanc, si am incercat mai mult sa-l pozitionez spre lobul urechii decat spre timpan. Daca temperatura e normala si nu trece de 37,5 termometrul bipaie doar o data. Daca trece de aceasta temperatura considera ca e febra si bipaie de trei ori. Off cat urasc bipaitul de trei ori...Il pozitionezi in ureche, apesi butonul si intr-o secunda iti bipaie si poti sa-l retragi si sa citesti rezultatul. Se recomanda sa faci asta de 2-3 ori pentru ca depinde de felul cum il introduci, se poate sa-ti dea rezultate diferite, dar sa stiti ca sunt apropiate si intotdeauna am luat in calcul temperatura cea mai ridicata. 



Am platit pe el vreo 13-15$ si vreau sa va spun ca a meritat toti banii. Nu vreau sa-l ridic in slavi pe aceasta, mai ales ca nu are trecut pe el producatorul, ci termometrele de ureche in general. Consider ca orice mamica trebuie sa-l aiba. Copilul nu e deranjat deloc, cand are febra mare il tin sub supraveghere tot timpul, dar nu cu mana ci cu termometrul, pentru ca simtitul cu mana e inselator. Se stie ca, copilul face convulsii nu neaparat ca are temperatura 40, ci daca temperatura creste brusc. Si copilul poate sa-ti dea semne ca temperatura e mare, dar in cazul meu, zilele acestea el dormea linistit, eu i-am introdus in ureche termometrul in timp ce dormea si avea ...40. Urgent supozitor novocalmin, saracul s-a si trezit cand i-am introdus supozitorul, ca termometrul nici nu l-a simtit. Am inceput sa-l impachetez intr-un cearceaf cu apa la temperatura camerei, ciorapi inmuiati in apa si otet, l-am invelit apoi intr-un prosop uscat si l-am luat in brate. Dupa 7 min am verificat cu termometrul si scazuse la 39,5. Asa ca mi-a pornit respiratia din nou. Cum l-as mai fi putut chinui si cu termometrul in fundulet, cand el era plin de lacrimi din cauza impachetatului? Ce s-ar fi intamplat daca nu aveam termometrul si nu puteam sa-i verific temperatura in somn? Cum v-am spus si mai sus, el dormea. Cu mana am simtit ca e fierbinte, dar nu ca e atat de mare. Daca nu era termometrul care sa ma alerteze poate ca-l lasam sa doarma, sa se odihneasca. Si sa stiti ca am pierdut sirul momentelor cand m-a salvat, mai ales ca atunci cand face febra, copilul meu  face in general mare. Am mai avut episoade de 39-40 si tot termometrul m-a atentionat la timp si am putut sa reactionez imediat, astfel ca n-a mai fost necesara interventia salvarii.
      Probabil ca va intrebati de la ce a facut febra asta atat de mare? Doua zile a avut febra mare si ieri n-a mai urcat de 38,2. De aseara n-a mai avut febra deloc. Si atunci cand avea febra se juca, urla prin casa, manca bine, niciun indiciu ca ar fi bolnav, cu exceptia febrei. Ce a avut? Ori dintii, ca trebuie sa mai iasa 4 masele (nu ma lasa sa ma uit sa vad, si desi l-am tot facut sa rada sa ma uit in gura lui, nu reusesc sa vad bine, ori o usoara infectie intestinala (cica de la nisipul din parc) ca a facut 1-2 caca moale zilele astea.
       Sper sa nu mai folosesc in curand termometrul si doresc ca nici voi sa nu aveti nevoie de el, dar e bine de pastrat in casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu