marți, 1 ianuarie 2013

Negresa cu mascarpone

      Nu mai am rabdare! Nu mai am rabdare! 
Mi-am comandat de pe strawberry.ro un nou fond de ten, deocamdata nu va spun care, sa va tin in suspans, dar cum ajunge la posta, cum va anunt.
     De revelion nu am iesit nicaieri, nici macar la artificii in fata primariei. A fost o vreme urata, cu ceata, vreme perfecta de facut prajituri. Nu! Nu!Nu am facut prajitura chiar in noaptea de revelion, dar in loc sa-mi aranjez parul si sa-mi fac unghiile pentru petrecere, am facut aceasta prajitura pentru petrecerea burticii flamande dupa ceva dulce.
     Ma invart pe langa reteta asta de vreo luna, dar am tot asteptat un eveniment ca s-o fac. Eu am facut prajitura sub forma de tort. Este reteta teoskitchen si dupa ce am vazut cum arata prajitura in poza...
Trebuie s-o citez pe Teo, este o prajitura "ciocolatoasa", de la blat pana la glazura, dar sa incepem cu ustensilele si cu ingredientele.
     Am facut tortul intr-o forma rotunda, cu peretii detasabili. Fug acum sa o masor ca poate intereseaza pe cineva. Asa, diametrul de 25cm. Am inceput cu calculatorul deschis la desene animate (activitate care sa-l tina ocupat pe cel mic) si telefonul deschis pe site-ul lui Teo, pentru a avea acces la reteta. Sa va spun un lucru, pe care-l stiti deja cele care-mi cititi blogul, nu ma pricep la bucatarie, asa ca retetele desert sau orice reteta mai lunga de 3 randuri reprezinta pentru mine o adevarata provocare. Astfel ca, in timp, am invatat un lucru, ca atunci cand gasesc o reteta pe care vreau s-o fac, daca sunt si comentarii pe marginea acelei retete, inainte sa ma apuc de treaba citesc tot. Acolo gasiti probleme cu care s-au confruntat cele care au incercat inainte reteta si va scuteste pe voi de a face acele greseli.
     O sa impart reteta in 3 parti, la fel si ingredientele ca sa va fie mai usor:



Blatul
  • 200 g zahar
  • 150 g faina
  • 3 oua intregi (nu cu coaja:)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 150 g mascarpone
  • 100 g ciocolata menaj
  • 50 g cacao
  • 250 g unt (eu am folosit unt unicarm de 80% grasime)
  • un varf de sare
     Am pus hartie de copt in forma de tort si am uns-o cu mult unt. Am pornit cuptorul la aragaz.


     Am pus cele 250g unt impreuna cu ciocolata menaj in cuptorul cu microunde ca sa le topesc. 
Apoi le-am pus intr-un vas de plastic mai inalt (pt mixer) unde am mai adaugat zaharul, ouale,mascarpone(150g), cele 50g de cacao, linguritele cu esenta de vanilie si faina. 



Pentru ca aceasta compozitie devine foarte densa si greu de amestecat, chiar si cu mixerul, va sfatuiesc ca dupa fiecare ingredient adaugat, sa puneti mixerul la treaba. 

Punem aceasta compozitie in forma de tort, nivelam cu un cutit si dam la cuptorul incins. Lasati focul incet si dupa vreo 25 de minute incercati cu scobitoarea sa vedeti daca se prinde. Daca ati scos scobitoarea si nu s-a prins nimic din compozitie de ea, inseamna ca e gata, daca nu, mai lasati. La mine, de frica sa nu ard blatul, dupa 30minute desi nu era inca gata, am oprit focul si am mai lasat blatul la caldura inca 10min. Scoateti blatul din cuptor dar il lasati tot in forma de tort cu tot cu hartia de copt si-l puneti undeva in camara sa se raceasca. 


     E important sa nu puneti crema de mascarpone peste blatul cald, asa ca in timp ce blatul se coace, nu e asa indicat sa va si apucati de crema, deoarece sunt gata in acelasi timp si o sa aveti asa cum am avut si eu: un blat fierbinte si o crema. Neavand ce sa fac cu crema pana s-a racit blatul, am pus-o la frigider si cand a trebuit s-o intind pe blat... Era teapana! A trebuit sa o intind cu cutitul trecut de multe ori prin apa, altfel era prea tare. Asa ca in timp ce se coace blatul, cititi un capitol dintr-o carte, spalati haine etc

Crema
  • 350 g mascarpone
  • 100 g zahar pudra vanilat
  • un pliculet gelatina
  • 50ml apa
Punem gelatina in 50 ml apa rece si lasam asa 10 minute.

 Intre timp amestecam cele 350g mascarpone cu zaharul pudra vanilat (la mixer). 

Vasul in care ati pus gelatina cu apa (in de sticla am pus eu) il asezati deasupra unui alt vas pus pe focul de la aragaz, amestecand tot timpul, la abur, la foc mic, atat cat se se incalzeasca putin ca sa se topeasca gelatina, dar sa nu fiarba. Gelatina e gata atunci cand sunt topite granulele si aveti o compozitie ca de gel de dus (era sa compar cu altceva:) In cazul meu gelatina a fost putin calduta si n-am vrut sa risc sa stric crema, astfel ca am pus-o putin la racit pe geam, pana n-a mai fost calda deloc si abia atunci am pus-o peste mascarpone. 

Astfel crema e gata si puteti s-o asezati peste blat. 

Puneti la frigider si mergeti sa culcati copilul. Trebuie sa stea asa vreo 2-3 ore, abia dupa, va apucati de glazura. 
Sa nu uit, sa va explic ce e cu cantarul de mana:) Pentru ca nu am cantar mic de bucatarie si era nevoie de gramaj exact, am folosit cantarul ce-l foloseste sotul cand merge la prins de peste. Da! E cantar pentru pescari:) Am pus ciocolata intr-o punga si am agatat-o de carligul cantarului, asa se lucreaza in bucatarie:)
     Odihnite, dupa doua ore de somn, glazura se face usor:

Glazura
  • 100 ml frisca lichida
  • 200 g ciocolata menaj
  • 50 g unt



    
 Intr-un vas puneti pe foc mic frisca si untul pana se topesc si incep putin sa fiarba. 

Ciocolata menaj o taiati bucatele mici. Puneti frisca si untul de pe foc peste ciocolata menaj, lasati 3-4 minute si apoi amestecati. 

 O sa se transforme intr-o glazura numai buna de pus peste crema de mascarpone. 

Intindeti cu cutitul si puneti tortul la frigider. 

Eu l-am pastrat tot in forma de tort si abia dupa ce a stat la frigider 2-3 ore l-am scos din forma si l-am asezat pe o farfurie.

Acum, dupa ce am si mancat ce am facut sa va spun ce as schimba data viitoare. Ciocolata de menaj a fost destul de amara si tortul n-a iesit destul de dulce pentru gusturile mele. As pune ciocolata menaj cu continut mai scazut de cacao. Cele 50g de cacao cred ca sunt prea multe, o sa pun maxim 30 g si cred ca mai mult zahar in blat. Pana atunci insa, tortul aproape s-a topit, mai am doar doua bucatele.
Ce dreptate avea Teo, e atat de ciocolatoasa....
     Va ofer o bucatica din acest tort, va multumesc ca ma cititi si va urez cu sinceritate: La multi ani pentru 2013!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu