miercuri, 11 septembrie 2013

Cand oamenii devin "animale"


     Titlul va duce cu gandul la problema care a impartit tara in doua, dar eu vreau sa va povestesc despre altceva. Mi s-au intamplat zilele acestea, doua lucruri care mi-au lasat un gust amar.
     La prima intamplare am fost implicata in mod direct, la celalalt eveniment,  am fost doar un martor, necuvantator din pacate, o sa vedeti mai jos de ce zic asta.
     Sambata stateam cu Tudor, copilasul meu de 3 ani, pe banca din curtea blocului nostru. Am povestit, ne-am jucat, am facut lucruri ce le face o mamica cu puiul ei. La un moment dat observ cu coada ochiului, cum un obiect cade de sus cu viteza si se indreapta spre Tudor.
      Era sa fac infarct, am crezut ca e o caramida de pe bloc. Totul s-a petrecut atat de repede ca efectiv nu am putut reactiona. Instinctiv am dus mana spre Tudor in incercarea disperata de-al proteja, dar nu am reusit mare lucru. Cand obiectul s-a lovit de pamant, a zburat apa peste tot.
      Era o gluma... Clasica gluma cu punga umpluta cu apa si aruncata de pe geam. Mie nu mi s-a mai intamplat asa ceva. Auzeam povesti de la frate-miu, din caminele studentesti din Timisoara, ca vara asta era distractia in timpul liber intre examenele din sesiune, dar aici e vorba despre un copil, mama lui si niste "animale".Cata minte trebuie sa ai/nu ai ca sa-ti doresti sa sperii un copil de 3 ani? Un copil care poate fi marcat timp indelungat de asemenea evenimente. Animalele erau niste muncitori care renovau un apartament de la etajul doi. Mi-au si subestimat inteligenta, spunandu-mi ca nu ei au facut asa ceva, dar legile fizicii ii dadeau de gol.    
       Atunci, pe moment, nu am reactionat cum as fi facut-o acum, mi-am zis ca nu pot sa ma cobor la nivelul lor si ca n-o sa reusesc sa schimb ceva in creierul lor bolnav. Acum, cred ca i-as strange de gat:)
       Astazi alte animale. De data aceasta una de sex feminin. Intersectie mare din Arad, aradenii stiu de Podgoria, am semaforul pe intermitent s-o iau la dreapta. In fata mea o masina opreste, desi exista semnul oprirea interzisa. De pe locurile din spate coboara o "doamna" de 48-50 ani. Normal ca nu se uita cand deschide usa, ca pasagerii cred  ca nu au obligatii, ci doar drepturi. Usa se deschide exact in fata unui biciclist , plin cu bagaje si mai in varsta, care pica secerat. Femeia coboara, isi aseaza poseta pe umar si merge mai departe. Niciun gest de "iarta-ma!"sau "imi pare rau". Nu mi-a venit sa cred ca am vazut asa ceva.
     Mi-e ciuda pe mine, trebuia sa cobor din masina, s-o prind de mana si s-o tin pe loc. Trebuia sa sun la politie. Trebuia... Puteam sa fac multe si mi-e ciuda ca nu le-am facut. Sunt sigura ca eu ma simt mai vinovata decat se simte acum individa. Dar credeti-ma, ca daca se oprea acolo un OZN cred ca as fi fost mai putin socata de aparitia lui decat de toata faza de astazi.
     Exista si astfel de oameni printre noi. Rusine sa le fie!

8 comentarii:

  1. Off, Doamne, atat de multe chestii similare vad si eu zilnic calatorind cu mijloacele de transport in comun, incat as putea face o carte numai din povesti de genul acesta. Astazi am tras concluzia, dureroasa si oarecum surpinzatoare, insa din experienta proprie pare ca generatia 40-60 de ani este afectata cel mai tare de lipsa acuta de politete si bun simt, spre deosebire de "tineretul" din ziua de azi, care parca ar fi mai de inteles... Jur ca nu mai inteleg nimic... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, la aceeasi concluzie am ajuns si eu, referitor la intervalul de varsta spus de tine. Chiar i-am zis sotului cand i-am povestit si lui, ca era tipul de femeie cu care ai avea curajul sa-ti lasi copilul in grija. De azi inainte, mai repede as angaja un tanar de 15ani decat o femeie "responsabila"de 50 de ani,macar tanarul s-as juca cu el, nu s-ar uita la
    telenovele:)
    Soacra-mea se afla in acest interval, dar exista si exceptii.
    Imi amintesc cum, in urma cu vreo 3-4ani, ma aflam intr/un tramvai si un domn de 60-65 de ani a aruncat o hartie pe jos. Si atunci exact ca acum, socul faptei lui, mi-a retezat vorbirea.
    Dar totusi sa nu generalizam...mai ales ca incepe scoala si blocul meu se afla langa un liceu... si elevii fac atata mizerie...si injura babele...si..off ca incepe scoala..:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, chiar nu e frumos sa generalizam :P Pe mine ma asteapta iar autobuzele pline pana la refuz cu elevi si inghesuiala si toate cele....offfff :P

      Ștergere
  3. Ooffff cate porcarii mai vezi in Podgoria asta,eu chiar langa Catedrala stau si de multe ori imi este mie groaza sa ies la plimbare cu micuta,plin de caini pe langa bloc,si zona ii destul de ``imbatranita``.Si pe deasupra plini de idei,ca ma doare capu :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu stau langa catedrala noua:) Poate suntem chiar vecine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha haa eu stau la blocurile cu 4 etaje ,cele de langa alea cu 10 etaje cum mergi spre Gradiste :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt ferm convinsa ca roata se va intoarce pt. toti acesti oameni, candva, cumva!

    RăspundețiȘtergere