joi, 8 august 2013

Tort cu mascarpone si zmeura


Inca o frunza din copacul vietii mele a mai cazut, asternandu-se usor peste gramada celorlalte 35. Daca nu v-ati prins va spun direct: am mai imbatranit cu un an. In trecut, acest eveniment imi provoca o usoara depresie, mai nou vad ca am devenit imuna. Ma bucur de ziua mea, fara petreceri speciale, fara sa ma stradui sa par vesela si-mi dau seama ca tocmai acele petreceri ma dadeau peste cap. Nu mi-am dorit nimic material, ma gandesc doar la cei dragi si la cat de mult ma bucur ca acestia sunt langa mine.


Am primit lucruri dragutele, dar nu despre ele vreau sa va povestesc astazi. Vreau sa va impartasesc o reteta secreta, reteta celui mai gustos tort pe care l-am mancat vreodata, un tort care-ti topeste simturile gustative, care te face sa duci repetitiv lingura la gura pana uiti de tine, un tort pe care-l vrei doar pentru tine. 
Stiu sigur ca nu va pot atrage cu pozele, nu este un tort frumos, dar gustul este perfect, PERFECT
Sa las laudele la o parte si sa trecem la reteta.

  1. Tava de tort cu peretii detasabili
  2. 9 oua (doar albusul de la ele)
  3. 9 linguri amidon
  4. 15 linguri zahar
  5. 500g mascarpone
  6. 150ml frisca lichida
  7. 4 linguri zahar pudra
  8. 250 g zmeura
3 albusuri se bat spuma , cu mixerul, aprox 1 min. Dupa, punem pe rand  5 linguri cu zahar, fara sa oprim mixerul. Continuati pana spuma se tine bine, apoi puneti treptat 3 linguri cu amidon alimentar.Pe fundul tavii de tort, puneti foaie de copt si peste, spuma de mai sus. Punem foaia la copt, in cuptorul preincalzit, la foc slab, aprox 50min, dintre care 20min cu cuptorul usor intredeschis. Incercati cu scobitoarea ca sa vedeti cand foaia e coapta. Aceasta trebuie sa fie coapta bine, pana devine uscata. Daca puneti mana pe ea si o simtiti lipicioasa, inseamna ca mai trebuie lasata la copt. 
              (gaurile sunt de la incercatul cu scobitoarea:))
La fel procedati si cu celelalte doua foi. Vom avea 3 foi la final, desi nu strica daca faceti mai multe, insa trebuie sa faceti si crema mai multa.

Crema: 500 g mascarpone se freaca cu mixerul si cu 4 linguri de zahar praf. 

Se pune peste mascarpone, frisca lichida nebatuta, insa frisca se pune treptat, amestecand continuu cu mixerul. 

Inainte de a desface cutia de frisca, scuturati-o bine, sa se desprinda grasimea de pe peretii cutiei. Nu folositi frisca vegetala!

Asamblati astfel: o foaie, zmeura, apoi crema de mascarpone, iar foaie, iar zmeura, iar mascarpone. 


Acesta e tortul pe care mi l-am facut singura de ziua mea. Toata lumea l-a laudat.

 Credeti-ma ca nimeni n-a reusit sa manance mai mult de-o felie, si asta pentru ca nu ne-a ajuns, asa ca va trebui sa-l mai fac o data, sa mai pot manca si eu pana ma satur.

 Daca in loc de zmeura aveti fragute e si mai bine. Prima data cand am mancat la cineva acest tort, cu fragute era facut, dar eu nu am gasit sa cumpar. 
Mi-am facut singura pofta cu aceste poze...

4 comentarii:

  1. La multi aniiiiii!! Esti leoaica sa inteleg? :D E zodia celor puternici, castigatori in viata! :P
    Foarte frumos arata tortul tau, sunt absolut sigura ca e pe gustul meu, are toate ingredientele necesare ca sa mananc pana mi se face rau! :P

    Iti doresc sanatate, iubire din toate sursele si echilibru interior! Te puup!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Leoaica si tu?:)) De asta ne intelegem atat de bine:)
    Tortul arata rau, dar e bestial la gust. Daca il faci si ai nevoie de indrumari...cu toata placerea!
    La multi ani si tie, imi pare rau ca nu am fost pe faza:(
    Te pup si eu si iti multumesc ca imi dai elan!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urari, niciodata nu-i prea tarziu din punctul meu de vedere! :P
      Eu nu sunt leu, pe 9 iulie e ziua mea, sunt rac, insa apreciez foarte mult leii :P Ma inteleg bine in general cu zodia aceasta si ma gandeam asa la un moment dat ca mi-ar placea sa fac un copil in respectiva zodie :D

      Ștergere
    2. Mami e rac, si eu ma inteleg foarte bine cu racii. Unui prieten i-am urat anul asta de ziua lui, cu o luna mai tarziu,se pare ca urmez trendul si in cazul tau:)Chiar ca vorbesti des despre copii. Poate, poate:))

      Ștergere